Ekonomi

Anket Sonuçlandı! İstanbul’da yaşayanlar bu şehri terk etmek istiyor mu?

İstanbul’da son yıllarda artan kalabalığa barınma sorununun yanı sıra zorlaşan yaşam koşulları da eklendi. Uzmanların Marmara’daki olası tehlikeye dikkat çekmesiyle, son deprem felaketlerine İstanbul’daki yapı stokunun güvensizliği eklendi. ‘Bu şehir girdaplı bir güle döndü’. Anketimiz bu girdaptan çıkmak isteyenler ve ay ışığını girdapta izlemek isteyenlerle buluştu. Bakalım sonuçlar neymiş?

“İstanbul’da yaşayan bir ofis çalışanı mısınız?” Soruyu yanıtlayanların yüzde 50’si ofis çalışanı değil. Yaklaşık 2.800 kişi %30 oranında ofis çalışanı iken, ankete katılanların yüzde 20’si yani yaklaşık 1.900 kişi İstanbul’da yaşamıyor.

“Uzaktan çalışma kalıcı olsaydı İstanbul’dan ayrılır mıydınız?” sorusuna büyük çoğunluk evet yanıtı veriyor. Yaklaşık 5 bin 100 kişi, yüzde 56’sı İstanbul’a gitmek istiyor.

Tabii bu şartlar altında başka şehirlerin iş imkanlarının da sorgulanması gerektiği şeklinde bir tablo ortaya çıkıyor. Sonuç olarak, bir önceki soruda yarı yarıya olan ofis dışı çalışanlar bu şehri terk etmek istiyor. Bu hem imalat hem de sanayi ve hizmet sektörü açısından sorgulanması gereken bir görünüm sergiliyor.

“İstanbul’dan neden ayrılmak istiyorsunuz?” Çoğunluk “deprem” seçeneğini işaretlerken, İstanbul’da yaşayanlarda bunu yüzde 15 ile geçim derdi izledi.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 16’sı İstanbul’da yaşamadığında, düzeltilmiş form oranları aşağıdaki gibidir:

  • Deprem yüzde 40

  • geçim yüzde 18

  • Kira yüzde 8

  • Kalabalık yüzde 17

  • Gürültü yüzde 2

  • Ulaşım yüzde 3

  • Eğitim yüzde 1

  • Yaşam Kalitesi yüzde 13.

“İstanbul’dan gidecek olsanız ilk tercihiniz nasıl bir şehir olurdu?” klişe bir cevap hakim: “Ege kıyısında küçük bir kasabaya yerleşeceğim.”

Diğer seçenekler birbirine çok yakın gerçekleşir. Deprem riski nedeniyle kaçmak isteyenler çok olurken, deprem riski düşük bir şehre gitmek isteyenler, başka bir büyükşehirde yaşamak isteyenler, istemeyenler arasında orantısal bir fark yok. İstanbul’dan çok uzağa gitmek isteyenler, köyüne dönmek ya da yurt dışına gitmek isteyenler arasında bu şartlar altında İstanbul’dan ayrılmak isteyenler arasında orantısal bir fark yok. Olmayanlar azınlıkta.

İstanbul’da orta halli bir kiralık hayat ile kırsalda bir evde yaşamak ile asgari ücretle yaşamak arasındaki fark çok büyük!

Anadolu’da kendi evinde yaşamanın ve asgari ücretle yaşamanın daha kolay olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 82.

İstanbul’dan ayrılanlar nereye gideceklerini merak ettiğimizde, “Başka şehirde gidebileceğiniz bir akrabanız var mı?” Biz sorarız.

İstanbul’da yaşayan insanların çoğunun İstanbul dışında birinci derece akrabalarının olduğunu görüyoruz. İstanbul’da yaşayıp gitmek isteyenlerin beşte birinin İstanbul dışında kimsesi yok. Burada yaşayanların yakınları da yüzde 12 oranında İstanbul’da yaşıyor.

Kararınız ne olurdu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu