Çocuklara psikososyal destek sağlanması amaçlanmaktadır.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı, Elimi Tutalım Derneği ve Yetim Vakfı tarafından yürütülen ‘Başrolde Çocuklar Projesi’ kapsamında Pufy’nin Gezintisi ‘Bilginin Aynası’ adlı interaktif tiyatro oyunu sahnelendi. sahnelendi. Çocuk psikologları ve psikiyatristleri tarafından onaylanan ve yenilikçi sistem dijital oylama ile çocukların tiyatronun sonucunu belirlediği oyun, aynı zamanda yenilikçi ve interaktif olması açısından da dünyada bir ilk. Oyun psikososyal temelleri hedeflemektedir.
Pufy’nin Gezintisi ‘Bilginin Aynası’ adlı interaktif tiyatro oyunu Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda sahnelendi.
Dünyada bir ilk!
Sanatta sosyal inovasyon modeli projesi kapsamında yer alan “Bilginin Aynası – Pufi’nin Yolculuğu” adlı tiyatro oyunu, çocukların tiyatronun sonucunu çocuklarla birlikte belirlediği, yenilikçi ve interaktif bir tiyatro oyunu olma özelliğiyle dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. çocuk psikologları ve psikiyatristleri tarafından onaylanan yenilikçi formül dijital oylama.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın projesi, yetim ve depremzedeler başta olmak üzere sosyal yetim kalan tüm çocuklara destek olmayı amaçlıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleyeceği proje kapsamında “Pufi’nin Yolculuğu / Bilgi Aynası” tiyatrosunun pilot gösterimi yapıldı. Muharrir ve Serhat Eser’in yönettiği, yönetmen yardımcılığını Cebrail Kalın’ın yaptığı interaktif tiyatroya ilgi yoğundu.
Oyun ile çocuklara psikodrama ve mindfulness (bilinçli farkındalık) tekniği ile psikososyal pekiştirme verilmesi amaçlanmaktadır.
Dr. Nebiye Yaşar: “Depremden etkilenen tüm çocuklara hediye edilen bir proje”
Üsküdar Üniversitesi Rektörlüğü Proje Geliştirme Koordinatörü (PARGE) ve Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (GBA) Müdürü Dr. Nebiye Yaşar, yaptığı değerlendirmede, “Başrolde Çocuklar Projesi” için bir heyecan daha hissettiklerini söyledi. Yaşar, “Sevgili gençler bugün burada çok şirin çocuklar ve sizler için toplandık. Aslında çok güzel bir proje için bir araya geldik. Bu proje, deprem travması yaşamış ve depremden birinci, ikinci ve üçüncü derece etkilenmiş tüm çocuklara verilmiş bir hediyedir.” söz konusu.
İnteraktif oyun senaryosu için uzmanlara danışıldı
Üsküdar Üniversitesi, Yetim Vakfı, Elimi Tutalım Derneği ve Üsküdar Üniversitesi SKS çatısı altındaki tüm kulüpler “Başrolde Çocuklar Projesi” kapsamında gündeme geldi. Depremden etkilenen çocukların iyi olma hallerine destek olmak amacıyla interaktif bir şekilde seyirci katılımıyla sahnelenen oyunun senaryosu için uzman psikolog ve psikiyatristlerin görüşleri alındı.
İyiliğin ve kötülüğün etkileri anlatıldı.
Seyircilerin beğeniyle izlediği tiyatro oyununda güzellik ve çirkinliğin insanları ne kadar etkilediği, aslında her insanda bir güzellik olduğu anlatılarak çocuklar izleyicilere aktarıldı. “Başrolde Çocuklar” projesi kapsamında yer alan “Bilginin Aynası” adlı oyun “Pufy’nin Yolculuğu” toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
prof. Dr. Tarhan: “Psikodramalar bir terapi yöntemidir”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tiyatronun kişinin psikolojisine olumlu etki yaptığı ve kişinin hafızasında kalıcılık sağladığı değerlendirmelerinde bulundu. tarhan; “Böylesine hoş bir niyetle yapılan bu çalışmanın bir proje olarak yazılmasını ve tatminkâr bir şekilde sonuçlanmasını temenni ediyorum. Oyunun yazımı ve senaryo sevgisi değerli faktörlerdir. İnsan duyduğunu unutur, anlasa da yine unutur. Ancak insan yaşadıklarını unutmaz. Tiyatro, senaryoyu yaşatarak insanda kalıcılık sağlar. Sanat yaşayarak öğretir. Tiyatro ile çocuklara iyi insan olmayı ve bedelini yaşayarak öğretirsiniz. Bu tür sanatı bir çocuğun gelişiminde kullanmak muazzam bir iştir. Tedavilerimizde teatral yöntemler de kullanıyoruz. Psikodramalar bir terapi şeklidir. Oyunlar her fiyata yazılır.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı