İstanbul Eczacı Odası Başkanı Özcan: Sorunu kökten çözmek gerekiyor
İSTANBUL Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, dün gece yapılan güncellemenin ilaç fiyatlarına olumlu yansıyacağını ancak üretici ve firmaları ne kadar memnun edeceğinin zamanla görüleceğini söyledi. Özcan, “İlaca erişimde bir miktar rahatlama olacak ama sorunun kökten çözülmesi gerekiyor” dedi.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Beşeri Tıbbi Eserlerin Fiyatlandırılmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararı’ hakkında konuştu.
“MUSLUKLARIN NE KADAR AÇILACAĞINI BAKACAĞIZ”
İlaca erişimde dönemsel sıkıntılar yaşandığını belirten Özcan, “İlaç sıkıntısı çok önemli boyutlara ulaştı biliyorsunuz. Bunun nedeni ilaç üreticilerinin veya ithalatçılarının maliyet sebebi ile ilaç ithal veya üretmemesi veya üretmemesidir.” vatandaşlarla birlikte yaşıyordu. Bakanlık dün gece Resmi Gazete’de bir güncelleme yaptı. İlaç fiyatlarını belli bir oranda güncellemiştir. Bu Perşembe gününden itibaren yürürlüğe girecek. Ancak bunun bu üreticileri ve ilaç firmalarını nasıl tatmin edeceğini her zaman göreceğiz.” Maliyetleri karşılandığı sürece ilaçları gönderecekler. Dolayısıyla muslukların ne kadar açılacağını da önümüzdeki günlerde göreceğiz. Hala dövize bağımlılıkla ilgili bu işler hesapla yapılıyor.Ortada hala büyük bir boşluk var.Yarın iki ay sonra, bir ay sonra ne olacağını biliyorsunuz.Hiçbirimiz öngöremiyoruz.Aslında öyle. birden fazla güncelleme ile çözülecek bir durum değil.İlaç fiyatlarının hesaplanması ve belirlenme şeklinin tamamen değişmesi gerekiyor.Dövize endekslemeden çıkmak gerekiyor.Çünkü dediğim gibi dövizde yüksek dalgalanmalar oluyor. Bizi bu noktaya getirin. Geçen sene o eylül-ekim aylarında yaşadığımız kur artışlarından sonra açıkçası şube gelişmedi” dedi.
Ani bir değişiklik beklemediklerini ön gören Özcan, “Şu an itibariyle bir rahatlama olmadı, saat 00.00’dan itibaren etkili olacak. Çok kolay ilaçlar, çocuklar için antibiyotikler, yaygın olarak reçete edilen ağrı kesiciler, ateş düşürücü şuruplar diyebiliriz. , kulak damlaları, “Şeker ilaçları, soğuk algınlığında kullanılan ilaçlar, bunların yetişkin versiyonları artık korkutuyor. İlaca erişimden kurtulmanın ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Biz de bilmiyoruz. Nöbetçi eczanelerimizde sıra oluştu. Yani bu ilaçlar bulunamadığı için nöbetçi eczanede bulamayan hasta başkasına gönderilmiş.” Hastalar ilaç istemek için muhtemelen İstanbul’un birçok yerindeki nöbetçi eczanelerin hepsini arıyorlar.Bunun asıl sebebi nöbetçi eczanelerin azlığı değil.hizmet aynı, nöbetçi eczane sayısı aynı .bittik.Daha önce hiçbir sıkıntımız yokken ilaçsızlık olduğu için bu düşünceyi yaşıyoruz.Daha dün bakanlık yeni bir rehber yayınladı.Nöbetçi eczane sayısının artmasıyla alakalı ama Tabi ki bu olaya tahlil getirmeyecek. Sorunun kaynağı aslında ilaçsızlık olduğu için konuya tahlil getirmeyecek” diye konuştu.
İleride kısa süreli bir rahatlama olabileceğini ifade eden Pınar Özcan, “Şimdi dün bir güncelleme yapıldı. Uyuşturucuya erişimde bir miktar rahatlama olacak ama sorunun kökten çözülmesi gerekiyor. Tabii dalgalanma Döviz çok büyüyor.Yine dediğim gibi dün kur 10.76 olarak güncellendi.1 Euro ilaç için 10.76 TL oldu ama normal kur yine 19 TL civarında.Bu hala neredeyse iki katı demek. Bu bir boşluk ve fark anlamına geliyor” dedi.Tabii ki yine risk var diyor. Büyük bir risk içerir. Bu tamamen dediğim gibi sistemin değişmesi gerekliliğinin en değerli göstergesidir.”