Antalya’da 50 metrekarelik alanda 60 bin “terminatör” böcek üretiliyor
Antalya’da 50 metrekarelik alanda 60 bin “terminatör” böcek üretiliyor
Çam böceklerinin düşmanları “Terminatör böcekleri” Antalya’da görev başında
Antalya Bölge Müdürlüğü Biyolojik Çaba Laboratuvarında üretilen ve ağaçlara zarar veren çam böceklerinin doğal düşmanları olan “terminatör böcekler” doğaya salınmaya başlandı. Alerjiye karşı çalışanların tulum ve maske takarak görev yaptığı merkezde yılın sadece 2 ayı üretim yapılıyor. Bin adet “terminatör böcek” üretimi sınırlı bir süre içinde, 60 bin adet ise 2 ayda tamamlanıyor.
Döşemealtı ilçesindeki Biyolojik Kontrol Laboratuvarında ormanlara zarar veren böceklerin başında gelen Thaumetopoea Piyocampa (Ananas böceği) ile mücadelede kullanılan ‘Terminatör Böcek’ olarak bilinen Calosoma Sycophanta’nın üretimine başlandı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü. Laboratuvarında 3’ü mühendis olmak üzere toplam 6 kişi üretim aşamasında görev almaktadır. Üretim çerçevesinde doğadan toplanan anaçlar toprak içeren yetiştirme saksılarına alınır ve yumurta oluşumu beklenir. Daha sonra 4 gün sonra yumurtalarla toplanır ve başka bir kaba alınır. Burada oluşan Calosoma Sycophanta 8 gün beslendikten sonra doğada çam böceklerinin bulunduğu ağaçların altına bırakılıyor. Antalya’daki 5 laboratuvarda 60 bin Calosoma Sycophanta üretilerek yılda 2 ay doğaya salınıyor. Alerjiye karşı çalışanlar beyaz tulum ve maske takarak çalışmaktadır.
Daha sağlıklı ormanlar hedefliyoruz
Yırtıcı terminatör böceği üretimi ile çam böceği popülasyonundaki artışın önlenmesine ve daha sağlıklı ormanların kurulmasına katkı sağlar. Biyolojik çaba laboratuvarında görev alan Orman Yüksek Mühendisi Gülşen Çıkan, üretim adımını şu sözlerle anlattı: “Biyolojik mücadele laboratuvarında zararlı organizmalara karşı faydalı organizmalar üretip doğaya salıyoruz. 3’ü mühendis olmak üzere 6 kişi istihdam ediyoruz. , laboratuvarda. Şu anda çam kese böceği Calosoma Sycophanta ile mücadele çerçevesinde yırtıcı böcek üretiyoruz. Halk arasında ‘terminatör’ böcek olarak bilinir” dedi.
“8 gün sonra larvalar doğaya salınmaya hazır”
Laboratuvarın yüzde 65 nem ve 23-27 derece sıcaklıkta çalıştığını belirten Çıkan, “Doğadan getirdiğimiz anaçlarımızı burada damızlık saksılarına alarak yumurta oluşumunu bekliyoruz. Daha sonra yumurtalarımızı ayrı bir kapta topluyoruz. 2 günde bir.Yumurtaları aldıktan sonra 4 günün geçmesini bekliyoruz.4. günden sonra tırtılları çam kese tırtıllarla besliyoruz.8 gün sonra larvalar doğaya salınmaya hazır hale geliyor.1- 2 çam ağaçlarının altında.”
“Türkiye’de 400 bine yakın üretim var”
Antalya’da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince 5 laboratuvarda üretimin devam ettiğini belirten Çağrıan, “Her yıl yaklaşık 60 bin adet üretiyoruz. Çam kese böceği ile temas edilmemesi gerekiyor. Temas halinde, kızarıklıklar olabilir.Geniş bir dağılım alanı var.Türkiye’de yaklaşık 400 bin.Bizde kimyasal değil biyolojik bir çaba var” dedi.